Emilie

*Hei, jeg er:
Emilie Mikalsen.

*Alder:
26 år, fra Moss.

*Hvem er du/driver med?
Jeg er utdannet sykepleier og jobber for øyeblikket på Sykehuset Østfold Kalnes.

*Hvorfor meldte du deg på?
Jeg meldte meg på fordi jeg ble født med en hjertefeil ved navn «Taussig-bing syndrom» og var alvorlig syk som barn og var helt nødt til å få et nytt hjerte som 8 åring, for å overleve. Selv om jeg teknisk sett ikke har hjertefeil lenger så relaterer jeg meg veldig til alle barn og unge med medfødt hjertefeil og vet hvordan det er å leve med en hjertefeil. Samtidig som jeg følte at jeg satt med mange erfaringer og opplevelser, på godt og vondt, og tenkte at hvis det kunne hjelpe noen andre så var det verdt å dele, lite visste jeg at det kom til å hjelpe meg like mye.

*Hva var nyttig med disse gruppene?
Hvis jeg skal være helt ærlig, så har ikke et tilbud som dette vært etterlengtet fra min side fordi jeg aldri har følt behov for å snakke om det jeg har vært igjennom, men jeg er glad for å fortelle at jeg tok feil. Disse gruppene ble et fristed, et sted hvor jeg kunne være meg selv uten å måtte ta hensyn til venner eller familie. Et sted hvor du kan få snakke med likesinnede mennesker som virkelig forstår deg på en måte som ingen venn eller familiemedlem noen gang vil kunne klare, fordi de aldri har vært i din situasjon. Jeg kjente ingen når jeg meldte meg på, og det er helt sykt å tenke på at disse menneskene på så kort tid ble så viktige for meg, og at vi i en ganske unaturlig situasjon fikk en så sterk tilknytning til hverandre.

*Er det noen temaer som har vært spesielt viktig for deg?
Psykisk helse, utmattelse, skolemestring og tilrettelegging, sykehus opplevelser, overgangen fra barn til voksen, ensomhet, frykt, urettferdighet, frustrasjon, håpløshet, dødsangst, redsel for fremtiden.

Dag Alexander

*Hei, jeg er:
Dag Alexander Gamst.

*Alder:.
28 år, fra Trondheim.

*Hvem er du/driver med?
Jeg jobber som veileder i NAV i Melhus kommune. Jeg er glad i fotball, og på fritiden er jeg engasjert både som fotballtrener og sportskommentator. Media er også en interesse jeg har, og samvær med venner og familie betyr mye for meg. Jeg er en fyr som liker å ha mange jern i ilden.
Det jeg derimot ikke liker er mobbing og urettferdighet.

*Hvorfor meldte du deg på?
Jeg fikk en invitasjon fra FFHB sentralt, syntes dette virket interessant, og meldte meg på. Opp igjennom årene har jeg hatt ulike verv og engasjementer, og tenkte at det var nyttige erfaringer. Dessuten har jeg vært igjennom mange operasjoner, og hatt mange og lange sykehusopphold. Det er erfaringer jeg kan dele med andre som er i samme situasjon.

*Hva var nyttig med disse gruppene?
Jeg synes det er meningsfullt og givende å hjelpe andre som har vært i eller som er i samme situasjon som meg. Jeg ønsker å bidra til at andre kan få en bedre hverdag.

*Er det noen temaer som har vært spesielt viktig for deg?
Oppfølging på skole, statlige ytelser man har rett på, tannbehandling, mobbing, urettferdighet og sykehusopphold.

Morten

*Hei, jeg er:
Morten Mikkelsen.

*Alder:.
23 år, fra Kvinnherad.

*Hvem er du/driver med?
Jeg er sykepleierstudent og studerer desentralisert sykepleie ved Høgskulen på Vestlandet. Nå i studietiden jobber jeg også som pleieassistent. På fritiden liker jeg å treffe venner, trene og kjøre motorsykkel. Det jeg derimot ikke er så glad i er å stå opp tidlig.

*Hvorfor meldte du deg på?
Jeg meldte meg på gruppene fordi jeg synes det var en god anledning til å komme i kontakt med andre i samme situasjon som meg selv. Jeg hadde ikke noen spesielle forventninger da jeg meldte meg på. Dette var noe helt nytt og fremmed for meg. Jeg ble derfor svært positivt overrasket da jeg møtte de andre. Alle fikk delt sine erfaringer.

*Hva var nyttig med disse gruppene?
Det som var nyttig for meg var at jeg fikk møtt andre i samme situasjon. Jeg fikk løftet temaer som var viktig for meg, og jeg fikk høre om hva som var viktig for andre. Det kom også fram ting i gruppa som jeg ikke hadde tenkt på som viktig. Når vi derimot tok det opp i gruppen, så forstod jeg at dette også hadde verdi for meg.

*Er det noen temaer som har vært spesielt viktig for deg?
Temaer som er spesielt viktig for meg er hvordan en skal kombinere jobb og det å ha en hjertesykdom. Når skal en for eksempel fortelle arbeidsgiver om sykdommen, hvis en i det hele tatt skal fortelle om den, og hvilke hensyn som må tas osv. I tillegg synes jeg temaer som omhandler ungdomstiden og studentlivet er viktig. Mange med hjertesykdom må også ta spesielle hensyn i forbindelse med det.

Jeg vil oppfordre alle som kan melde seg på til å gjøre det! Det er en unik mulighet til å få møte andre i samme situasjon. Å dele tanker og følelser, samt å få nye venner for livet. 

Lene

*Hei, jeg er:
Lene Osmundsen.

*Alder:
Jeg er 23 år gammel og er snart ferdig utdannet psykolog. Jeg bor i Haugesund sammen med min engelske samboer, Alex. 

*Hvorfor meldte du deg på?
Jeg meldte meg på FFHB’s ungdomssamlinger fordi jeg håpet at jeg kunne utgjøre en forskjell for de hjertebarna som kom etter meg. Selv hadde jeg ikke noe lignende tilbud da jeg var yngre, men det var noe jeg skulle ønske jeg hadde hatt. Jeg følte at jeg endelig hadde kommet til et punkt i livet hvor jeg følte meg i stand til å snakke om hvordan det er å leve med hjertefeil, og ønsket å være med på å gi andre sjansen til det samme. Fra tidligere hadde jeg kun vært med på en FFHB-samling, så jeg kjente ingen og synes det var litt skummelt, men det gikk så fort å komme inn i gruppa at jeg ikke angrer et sekund!

*Hva var nyttig med disse gruppene? 
Underveis gikk det opp for meg at jeg nok hadde meldt meg på litt for min egen del også. Det å endelig kunne få snakke med noen som forstod hva jeg hadde vært igjennom, og som ikke bare latet som, var helt utrolig deilig. For meg har det alltid vært et irritasjonsmoment når noen antyder at de vet hvordan det føles å stå i min situasjon når de ikke gjør det. Under samlingene fikk jeg endelig møte noen som faktisk visste hvordan det føltes, og jeg fikk sagt så mye jeg ikke følte jeg kunne fortelle hjemme, som jeg tidligere hadde holdt for meg selv for å beskytte andre rundt meg.

*Er det noen temaer som har vært spesielt viktig for deg?
Mental helse.

Martin

*Hei, jeg er:
Jeg heter Martin Reinfjord.

*Alder:
Jeg er 33 år ung, bor i Trondheim sammen med min kone, to barn og en hund.

*Hvem er du/driver med?
Jeg jobber som miljøarbeider på en barneskole. Liker veldig godt å være sosial, og det å bli kjent med forskjellige mennesker, så derfor trives jeg godt i jobben min. På fritiden min så liker jeg å være ute, og særlig samværet med familie og venner.
Jeg elsker å være leken, og føler meg ikke «for» voksen.
Er veldig flink og glad i å lage mat, men er ikke særlig glad i å være «handyman».
Jeg hater å lese bruksanvisninger. Da faller jeg ut og tenker på andre ting!

*Hvorfor meldte du deg på? 
Jeg ble tipset om dette prosjektet i november 2017, og følte at dette var noe som kunne være både spennende og nyttig for meg!
Da jeg meldte meg på var jeg veldig spent på å møte nye mennesker, og samtidig gjøre noe helt utenfor komfortsonen! Jeg angrer ikke!
Disse møtene, samtalene og teknikkene (øvelsene) har gitt meg så mye!

*Er det noen temaer som har vært spesielt viktig for deg?
Hjertefeil og slitenhet, arbeid og studier, mobbing og utenforskap.

Merethe

Helt fra jeg var liten, har jeg vært opptatt av menneskemøter. Moren min visste for eksempel ikke om at jeg kjente de gamle som matet fuglene i parken. Hun hadde ikke sett hvordan de ble myke i ansiktet og at lyset i øynene ble tent, når de fikk en arm rundt halsen og en klem. Opplevelsen av at lille meg kunne bevege at annet menneske, var «gull».  

Nå, femti år senere, består arbeidet mitt av å tilrettelegge for kontakt der likeverd, tillit og selvfølelse står helt sentralt. Ikke så helt ulikt min agenda som barn. Det er litt fint å tenke på, og utvilsomt drivkraften for meg nå også.

 

Når jeg ikke er på jobb, finner du meg ofte på tur med hunden min, i en kajakk, danser gjerne tango, eller så flater jeg ut på sofaen, også er jeg som regel ute i siste liten. 

Etter hundre år som lærer, kastet jeg meg på et nytt studie over seks år, og ble gestaltterapeut i 2015. Siden da har jeg jobbet med det jeg liker best!

Jeg har ikke hjertefeil, derfor er det viktig for meg å ha med veiledere som vet hvordan det er å leve med hjertefeil.

I denne gruppa får du mulighet til å erfare og lære i støttende omgivelser, det styrker selvfølelsen.  Det hjelper å dele utfordringer, og det kan gi håp om at det er mulig å ta opp vanskelige temaer – også i andre situasjoner i livet.

Vi snakker om alt mulig og umulig. Her er det fritt fram, og du er veldig velkommen!